Hormonen

Wat zijn hormonen?

Hormonen zijn kortweg stoffen die lichaamscellen opdrachten geven. Dit is nodig om ons voort te planten, om de temperatuur, de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Ze bepalen je dag- en nachtritme, geven aan of je verzadigd bent of honger hebt. Maar hormonen bepalen ook of je vet opslaat en waar.

De belangrijkste hormonen

in relatie tot Lipoedeem

Oestrogeen

Oestrogenen of estrogenen worden ook wel het vrouwelijk hormoon genoemd. Een tekort aan oestrogenen verhoogt het risico op het ontwikkelen van osteoporose. Oestrogenen verbeteren het humeur.

Te veel oestrogeen in je lichaam lijdt tot gewichtstoename. Oestrogeen zorgt er ook voor dat water en zout worden vastgehouden.

Progesteron

Progesteron is een kalmerend hormoon dat het centraal zenuwstelsel tot rust brengt en de nachtrust bevordert. Het zorgt er ook voor dat het lichaam minder vocht vast houdt.

Een tekort aan progesteron geeft je last van irritante kwaaltjes zoals onrust en vocht vasthouden. Ouderdom en stress werken een tekort in de hand.

Testosteron

Dit hormoon wordt ook wel het mannelijk geslachtshormoon genoemd. Het stimuleert de spieropbouw en geeft kracht in stress situaties. Testosteron stimuleert de vetafbraak.

Bij een teveel aan testosteron kun je last krijgen van een onregelmatige menstruatie, deze kan zelfs uitblijven. Je kunt ook meer lichaamshaar krijgen dan de gemiddelde vrouw. Acne is een andere mogelijke bijwerking.

Cortisol

Cortisol wordt niet voor niets het stresshormoon genoemd. Bij langdurige en veel stress wordt dit hormoon aangemaakt. Een te hoge cortisolwaarde zorgt ervoor dat je trek krijgt in koolhydraten. Rusteloosheid, een snelle veroudering en weinig energie zijn vaak het gevolg.

Er zijn verschillende symptomen waar te nemen bij een te hoge cortisolwaarde. Wanneer je één van deze symptomen op een regelmatige basis herkent is een bezoek aan de huisarts een eerste stap. Langdurig slecht slapen – vatbaarder om ziek te worden – vermoeid – een buikje – vaak nerveus – vaak negatieve stemmingen – last van je rug – hoofdpijn.

Insuline

Insuline regelt de glucosestofwisseling en speelt een rol bij de vetstofwisseling. Glucose levert energie, het is een belangrijke brandstof voor het lichaam. Bij onvoldoende insuline, of als de cellen ongevoelig zijn voor insuline, kan glucose de cel niet goed in en stijgt de bloedglucose. Zo ontstaat diabetes.

Groeihormoon

Het groeihormoon wordt wel afgekort tot GH of HGH (humaan groeihormoon). Het groeihormoon wordt in korte pieken, bij lichaamsbeweging, stress en ongeveer twee uur na het inslapen geproduceerd. Groeihormoon zorgt voor onderhoud van spieren en botten. Het regelt de waterhuishouding in het lichaam en zorgt voor een juiste vetverdeling.

Als je een groeihormoon tekort hebt, kun je last hebben van spierzwakte, osteoporose en meer vetweefsel rond je buik.

Schildklierhormoon

Een tekort aan schildklierhormoon betekent een traag werkende schildklier. Je merkt dit omdat je (ook in het denken) trager wordt, je bent kouwelijk en je kunt enige kilo’s aankomen.

Een te snel werkende schildklier betekent een teveel aan schildklierhormoon. Je bent gejaagd, je kunt hartkloppingen krijgen, vaak heb je het snel warm en je kunt enige kilo’s verliezen.

DeHydroEpiAndrosteron (DHEA)

DHEA is het meest voorkomende hormoon in ons lichaam. Uit DHEA worden andere hormonen gemaakt die nodig zijn om het lichaam goed te laten functioneren. DHEA verbetert je geheugen en denkactiviteit, het versterkt je immuunsysteem.

DHEA wordt aangemaakt tijdens je slaap.

Melatonine

Melatonine heeft invloed op het slaap-waakritme.

Wanneer melatonine te traag afbreekt treedt melatoninestapeling op, met slaperigheid overdag tot gevolg.

error: Kopieren niet toegestaan!